Gaji minimum mesti dilaksanakan secara progresif, mengelakkan gangguan kepada ekonomi, kata PKR

PETALING JAYA: Kerajaan digesa mempertimbangkan semula kesan dasar gaji minimum dan implikasinya terhadap ekonomi.

Timbalan Pengarah Strategik Parti Keadilan Rakyat Datuk Ramanan Ramakrishnan berkata dasar gaji minimum mesti dilaksanakan secara progresif bagi mengelakkan sebarang gangguan kepada ekonomi.

“Kami bersetuju dengan pendirian gabenor Bank Negara Malaysia Tan Sri Nor Shamsiah Mohd Yunus baru-baru ini bahawa dasar itu perlu dilakukan secara teratur bagi memastikan ia menyokong pertumbuhan ekonomi.

“Walaupun ia sememangnya satu langkah ke arah yang betul untuk negara kita, adalah penting untuk mempertimbangkan bahawa ekonomi kita sedang menuju ke arah pemulihan berikutan pandemik Covid-19, dan kita juga sedang berhadapan dengan ketidaktentuan yang semakin meningkat, disebabkan oleh ketegangan geopolitik, ” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Penangguhan gaji minimum bukan pengecualian tetap, majikan mengingatkan Jepun untuk meningkatkan purata gaji minimum pada bulan Oktober
Australia menaikkan gaji minimum apabila inflasi meningkat
Klinik swasta kecil akan berjuang, kata MMA mengenai gaji minimum baharu
Ramanan, yang juga ahli majlis pimpinan pusat PKR, berkata pembaharuan dasar mesti mengimbangi keperluan untuk meningkatkan kebajikan pekerja dan hak mereka yang telah terhutang terlalu lama.

“Pelaksanaan dasar gaji minimum mesti jelas dan telus supaya semua yang terjejas dapat merancang lebih awal dan memastikan pelan pemulihan mereka tidak tergelincir,” katanya.

Awal bulan ini, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan bahawa kerajaan bersetuju untuk menaikkan gaji minimum kepada RM1,500 daripada RM1,200 pada masa ini dan ini akan dilaksanakan di seluruh negara untuk syarikat tertentu berkuat kuasa 1 Mei 2022.

“Keadilan secara berterusan memperjuangkan pembaharuan bagi menjaga hak mereka yang mengalami ketidakadilan dan kekurangan hak sosio-ekonomi.

“Kami mengalu-alukan dasar itu, tetapi amat percaya sudah tiba masanya untuk semua orang melihat semula asas pelaksanaannya,” tambahnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *